Compassie, mededogen in het (liefdes)leven

Heb jij ook gezien hoeveel vrouwen en mannen er bezig zijn met hun leven en hoe weinig vrouwen er zelf daar over de baas zijn. Dit was decentrale vraag van deze avond. Gezellig onder een goed kop koffie en een drankje. Maar toch een pittig onderwerp. Dit maal aan een hele grote tafel waar we allemaal ruim aan konden zitten in de Koriander. Als ik nu hier iets over ga zeggen is als 64 jarige man over feminisme en de rol van de vrouw begeef ik mij wederom op glad ijs. Maar dat kan meevallen...... waardoor ik toch durf om mijn licht over op te steken. ( lees het boek: Onder mannen van Norah Vincent) Want hier kan een iets meer mannelijke kijk en inzet uitkomst bieden. En toch femme.

Herkenbaar in de man die zich vrouwelijk gedraagt, naast zijn man zijn in de zaken wereld, techniek of medische wereld. Wat vrouwelijk? Nou, wat bedoeld wordt …. goed verzorgd, passende kleding en schoeisel. Goede manieren en woord gebruik. Gay? Nee. Dat zeker niet volgens de dames aan tafel. Een verzorgde goed geklede heer hoeft geen homo te zijn. Maar is het vaker, wel dan niet, vertelde mijn tafelgenote tegen de aanwezigen. Gebaren, manier van lopen en zitten, woord gebruik kunnen een vrouwelijke inslag verraden bij mannen. Maar ook hier het is maar hoe je het interpreteert.
Vraag doe het volgende als een bijna onmogelijke uitdaging: loop eens door een drukke straat bij voorbeeld op de Meent in Rotterdam en kijk of je in 30 seconden een aantrekkelijke vrouw ziet. Mogelijk? Ja, hoor zo gedaan. Een ongekende luxe hoor ik vaststellen, maar ook de oorzaak van een specifiek probleem waar grootstedelijke mannen mee lijken te kampen. Ik noem het ‘Het gras is altijd groener-syndroom’ Een stelling van een van de spreeksters. Doe maar eens moeite om een mooie man te zien. Zonder zelf een uitschuif dame te zijn. Want dan zijn alle blikken op Eva.
Maar toch, voor vrouwen zonder en met voordelen van Gay zijn is de conclusie aan tafel: mooie vrouwen zijn overal, werkelijk overal. Maar “echt” mannen moet je zoeken.

Als begin dertiger vertelde een van de aanwezige als verdediging …...”Ik ben 5 jaar getrouwd en vader. Die van mij is peuter, ben ik nu natuurlijk een volstrekt tandeloze tijger op de vleeschmarkt. Al hoe wel als ik met de kinderwagen buiten loop wordt er pas gereageerd. Ra ra maar waar. Dus toch die rol als vader achter de kinderwagen als aantrekkelijkheid??
Naarmate mijn leeftijd, vertelde hij, langzaam maar gestaag vordert, zie ik veel mannen om mij heen worstelen met het genoemde ultieme luxeprobleem. Wat een lading make-up en kleding en hoge hakjes niet voor elkaar krijgen. 3 lachende jonge dames naast elkaar die elkaar bevestigen..... Maar ik zag ook een leuke,trotse uitdagende kijk van een echtgenote. Ik denk..... zij hebben een goed nacht straks. Veel plezier samen. Maar toch, de worsteling tussen man en vrouw wordt duidelijker in dit gesprek. En wordt pijnlijk om te zien als je niet naar de juiste achtergrond van iemand wordt gekeken. Dat is een van de gezamenlijke conclusies. Is een boer (zie boer zoekt vrouw) minder man dan een zakenman. Is een boerin in overal minder vrouwelijk? Waarom is dit programma trouwens zo in trek?

Door verschillende vrouwen werd opgemerkt dat het diep in verschillende culturen verankerd zit om in de opvoeding van meisjes en jonge vrouwen de boodschap mee te geven dat het prijzens waardig is aan te passen en op te offeren voor het welzijn van de ander. Meisjes zijn lief en zorgzaam, jongens zijn stoer en sterk. Het is een groot cliché in het collectief geheugen. Het zit diep ingewreven en is zeker niet behulpzaam om op een goede manier voor je zelf op te komen, om zo gezegd je zelf liefdevol te om armen. Denk aan mijn vorige blog. Een van de oudere spreeksters gaf aan dat zo'n patroon je raakt als vrouw, wanneer je je vol overgaven jezelf stort in je leven en je mededogen wil gebruiken. Kan dat? Maar wil je dat als vrouw? Dat was de belangrijkste vraag die los kwam in het gesprek. Nu de schone kans om er op te reageren. Ja toch. Wat houdt je tegen?

Liefs groeten Cor en Gerda Neleman

Reacties weer welkom. Lees, beleef en verwonder op www.corneleman.nl