Vrouw zijn op de schop

Ken je dat?; Je bukt, en je mobieltje valt in het toilet, of erger, wordt in een onbewaakt moment gestolen! Plotseling ben je alleen, want al de mensen die je kent stonden opgeslagen in dat ding! Mannen, vrouwen en voor hen die kinderen hebben, de kinderen. En of je nu man of vrouw bent, wanneer jij niet meer reageert denken ze al snel dat je boos bent, je bent het vergeten, of geen zin meer heb in contact.
Ok, dit ongeluk is mij tot nu toe bespaard gebleven. Maar als het je gebeurd, zit er niets anders op dan een nieuw mobieltje aan te schaffen. Plus een nieuwe vriendenkring als het even tegen zit. Maar nu je bent voor je gevoel........ je leven kwijt, zo wat in een depressie, persoonlijke crisis of anderzijds.

Ken je dat? Vroeg een vriendin, “Als je vrienden die een straatje verder gaan om dat ze het hebben gehad om dat jij niet meer in de te verwachte rol past. Jou vrouw, of man zijn past niet meer in het vakje. Je bekijkt de wereld anders als anders.” Dat klinkt voor vele anders. Vandaag zat ik een kleine rekensom te maken met mijn zoon met de vraag hoeveel mensen passen niet meer in het hokje hetero, bi, homo, lesbienne, maar van travestie ( parttime vrouw ) tot aan transexueel. (mantrans is van vrouw naar man en vrouwtrans van man naar vrouw.) We lezen dat het 0,7% (oa trimbos) is van de Nederlandse bevolking. Krap een ¼ miljoen mensen dus. Een slordige 70.000 meer dan in 2010.

Vriendin:” Mensen waarmee je een innig email contact onderhield begrijpen er niet veel van. Zij doen geen verdere pogingen jou te bereiken. Je staat er alleen voor. Heb je geluk, zoals jij, dan heb je een partner.
Die voor jou alles van het verleden opzij zet in jou verdere leven zonder te vragen “ Waar zit je? Wat ben je aan het doen? Waarom?” Wat maakt het dat ik op de vlucht slaan als vrouw ( parttime vrouw ) of man ( parttime man)??
Je relatie uitzetten kan natuurlijk ook, net als die telefoon. Maar stel dat we dan iets missen? Of niks missen. Dat zou nog erger zijn. Dat is naar je zelf kijkt en je vragen stelt prima. Maar pak wel door. Laat het hier niet bij. ” Ik luister en zie een lachend gezicht waar de lippenstift het accent nog mooier maakte. Het gaf een kijkje naar maat 40 schoenen, 1 meter 76 en het buikje onder de borsten. Maar toch zij was er. Boos en verdrietig in haar transitie naar vrouw. Maar hoop vol wat er komen gaat.

Ik ben anders gaan denken over nature en nuture: de discussie of vrouw (of man) zijn aangeboren of aangeleerd is. Afgezien van dat, vroeger kreeg ik mee dat je vrouw werd door het geslacht, maar ook door de opvoeding. Maar als je ziet dat transgenders ondanks het uiterlijk geslacht en een complete opvoeding als bijvoorbeeld een jongen zich toch meer vrouw voelen. Dan moet ook die genderidentiteit meer aangeboren zijn. Ja toch?

Dat geldt niet voor het rol gedrag die wij allemaal hebben. Ik heb als jongen leren klussen, Gerda niet, als ik als jongen vroeger huilde dan werd ik er mee gepest.( net alnhhs vele andere jongens) Een meisje werd getroost. Dat aangeleerd rol gedrag is waar we nu in zitten. Mensen gaan gewoon anders met meisjes om dat met jongens. In deze snelle tijd van uiterlijkheden meer dan ooit en niet meer het individu.

Vrouw zijn lijkt van zelfs sprekend. Maar vrouw zijn vraagt veel meer dan vroeger. Zit je niet explesiet in dat vrouw zijn vakje dan spreekt men van minderheidsstress. Ja zeker die zal je ervaren.
Eisen en verwachtingen en daar gaat dit stuk dan ook over. Het zijn niet mijn woorden, maar vrouwen zelf stellen dit, omdat simpel het mijn vriendinnen zijn, maar ook iets meer dan de helft van de wereldbevolking uit vrouwen bestaat. En het zijn hun ervaringen.
Maar stel je de vraag is het zeker dat explesiet man of vrouw bent? Er is veel, veel meer onder de zon, dan dat je zou weten of zelf denken.
“De rol van de vrouw is meer dan ooit aan het veranderen.” “ Nu, op dit moment ” stelt een lezeres aan mij: “ Als modern werkende moeder komen er veel lastige vragen op mij af waarbij ik mij steeds afvraag of ik wel een goede moeder ben, of ik wel ambitieus genoeg ben in mijn werk? En te gelijk de vraag proberen te beantwoorden van mijn echtgenoot....... Waar liggen mijn witte sokken? Ja, toch zo sta ik er voor...... Vindt je het gek als ik tegen mij zelf, en mijn mijn lippenstift zeg, terwijl ik voor de spiegel sta”......................... “Bekijk je het maar!”
“Cor, kijk maar naar de hete zomer van 2003 toen heeft ijsmaker Ola ijsjes op de markt gebracht. Heerlijke dingen en ik koop nog steeds ..heerlijk...... Deze ijsjes hebben vast geen windeieren gelegd. Nog voordat de zomer echt begon in 2003, maakte Ola al vroeg reclame voor de zgn ‘limited edition’-Magnums. Zeven verschillende soorten Magnums, vernoemd naar de Zeven Hoofdzonden.Ik vertel je dit omdat ik er steeds aan terug moet denken als voorbeeld als of wij ( alle vrouwen) bij voorbaat zondig zouden zijn in onze rol. Maar opvallend genoeg is de bijbehorende tv-reclame uitgebeeld door zeven ijsetende dames. Het verbeelden van hoofdzondes van verleiding. Het was een zeer visueel aantrekkelijke reclame, maar het blijft een opmerkelijke keuze van Ola om de hoofdzonden alleen door dames te laten uitbeelden. De doelgroep bestaat toch immers niet uitsluitend uit mannelijke ijseters? Er is geen betere logica en zichtbaarheid van uitbeelding van vrouwelijkheid dat wij ons beIstaan al zondig zouden beginnen. Deze gedachte is alleen al van de gekke. Laat staan het beeld wat zo ontstaat. Toch geeft ook zij aan de inhaalrace waarin zij zit.
Tijds druk. Het leven is te kort. Het lijkt wel of het ouderworden sneller gaat dan ooit ( mijn ervaring)

Een vergelijking komt bij mij op over vrouwen met slangenharen, enals je in haar ogen kijkt veranderd je in steen. Dat is iets uit de griekse oudheid namelijk de Gorgonen. De Gorgonen waren vrouwen die in plaats van haar, slangen op hun hoofd hebben zo als gesteld. Daarnaast hebben ze slagtanden, bronzen handen en gouden vleugels. De bekendste Gorgoon is Medusa, die uiteindelijk door Perseus gedood werd. Het spreekt voor zich dat deze Gorgonen geen vriendelijke wezens waren, kijk je er een aan, dan wordt je versteend. Perseus gebruikte dan ook een schild als spiegel, zodat hij Medusa niet aan hoefde te kijken. Vrouwen verwachten meer dan ooit. Kijk maar op internet. Doe de zoek optie Godness of moneyQueen. Ook daar raken mannen (en de vrouwen zelf) meer dan verslaafd aan. Ik weet het het, ik weet het, is een uiterste.
Maar tijdens een les gezondheidszorg op een MBO opleiding waren een aantal meiden die dit als optie voor de toekomst zagen. Mannen betalen toch. Waarom zou je er dan geen gebruik van maken. Afgezien van de mogelijke grootspraak was het het de mening van de de zelfde meiden dat pijpen geen sex was maar iets wat je voor een jongen doet.

De maatschappelijke veranderingen lijken wat betreft het vrouw zijn op zich het sterkst te zijn.
Maar toch man of toch vrouw? Wanneer ben je nou man en wanneer vrouw? Beantwoord die vraag maar eens voor je zelf. Er zijn vrouwen die zich vooral man voelen, maar niet een volledige transitie willen. Er zijn mannen die regelmatig als vrouw leven, maar nooit bij een genderteam aankloppen. Van de mensen die wel van geslacht willen veranderen, gaan er ongeveer 35 – 40 per jaar naar het UMCG. En dat aantal stijgt jaarlijks. Goed dus, dat er steeds meer aandacht voor transseksualiteit is, vindt Tim Middelberg. “Het zorgt ervoor dat meer mensen begrijpen wat transseksualiteit is.

Maar goed, laten we mens zijn beter begrijpen, misschien kunnen we dan in de hand in eigen boezen steken.

Liefs en groet

Cor en Gerda Neleman